De trouwe wandelaars die langs onze boomgaard lopen hebben het natuurlijk al gezien. Twee prachtige grote 23 jaar oude kersenbomen hebben we moeten rooien omdat daarin de besmettelijke ziekte Monilia rot is geconstateerd. Tevens zijn drie kleine morellenboompjes besmet en moeten ook geruimd worden.

Op donderdag 24 mei zijn Jan Kleijne en Funs Vandenboorn met takjes van de zieke bomen naar Fruitbomenkwekerij Frijns in Welsden gegaan om de takken te laten zien aan de daar aanwezige boomziekte expert. In eerste instantie had hij een goede mededeling. de takken van de pruimenbomen waren niet besmet met een ziekte maar bleken uitgedroogd te zijn omdat de woelrat de wortels opgevreten heeft. Is natuurlijk wel jammer maar omdat het hier om vrij jonge bomen ging was het probleem niet zo groot en was er geen gevaar voor besmetting van andere bomen. Hij vond het echter wel noodzakelijk om even in de Loorenhof te komen om alle andere bomen te cotroleren. Op vrijdag kwam hij en bracht ons het slechte nieuws. De twee grote en drie kleine kersenbomen moesten er meteen uit om verdere besmetting te voorkomen. Op zaterdag zijn we meteen begonnen met rooien.

Een kersenboom stond meteen aan de Welterkerkstraat en iedereen die langsliep zag wat we deden en reageerde direct. In eerste instantie was men natuurlijk verbouwereerd dat wij zo'n mooie bomen rooien. We hebben aan iedereen die het wilde horen het verhaal verteld en dat we dit met pijn in ons hart moeten doen. gedeelde smart is halve smart. Woensdag is de rest van de grote bomen opgeruimd en is alle hout, in opdracht van de gemeente, opgehaald door RD4 en afgevoerd.

Zaterdag 2 juni worden de kleinere bomen gerooid. De lege plekken zullen nog even open blijven want nieuwe bomen planten we pas in het najaar.

De grote vraag is nu natuurlijk of we dit hadden kunnen vermijden. Het antwoord is een eenvoudig, ja. Onze doelstelling is echter om een boomgaard te exploiteren zonder gebruik te maken van pesticiden of enig ander bestrijdingsmiddel. Het gaat ons niet om een zo hoog mogelijke opbrengst maar om zo gezond mogelijke fruit. De concequentie van deze keuze is dat een appel er niet altijd even gaaf uitziet en dat er mogelijk een wormpje in een kers zit of, zoals nu gebeurd is, een ziekte toeslaat bij een of meerdere fruitsoorten. Hoe erg dit ook is, wij zullen niet naar de spuit grijpen en zullen zorgen voor gezond en onbespoten fruit.

We hebben nog meer dan 100 bomen over met kersen, pruimen, appels, peren, noten en over een paar weken begint de oogst. Iedereen is weer welkom om te komen helpen of om het fruit te komen kopen. Vanaf eind juni weer iedere zaterdag in de Loorenhof. U bent van harte welkom.