We denken er liever niet aan terug, maar 2012 was voor de Loorenhof een klein rampjaar. Nooit eerder hebben we zo veel bomen moeten rooien vanwege ziektes of doordat de woelratten de wortels opgegeten hadden. Voor het behoud van de boomgaard hebben we deze beslissing moeten nemen. Binnen de vereniging is erover gediscussieerd of de bomen die aangetast zijn door de Monilia-rot gerooid moeten worden of kan goed snoeien de bomen nog redden? Iedereen heeft inmiddels internet en/of experts geraadpleegd en weet wat er moet gebeuren. Er is maar een probleem, de experts zijn ook niet even duidelijk. Er blijken weer meerdere varianten van de Monilia-rot te zijn en die kunnen allemaal weer anders behandeld worden. Wij zijn echter de mening toegedaan dat we de juiste beslissing genomen hebben en zullen ook in de toekomst voor zekerheid en voor het behoud van onze boomgaard kiezen ook al betekent dit dat we mooie bomen moeten rooien. En zoals onze grote fruitvriend Cruyff ook al zei: " Ieder nadeel heb zijn voordeel". Mooie fruitbomen zijn weg maar mooie jonge bomen van oude fruit rassen komen daarvoor in de plaats.

Ieder jaar planten we wel een of meerdere nieuwe bomen en dat doen we dan met de schop. Dit jaar hebben we het IKL gevraagd om ons te helpen want zij zijn gespecialiseerd in het planten van fruitbomen. Niet alle fruitsoorten die we wilden hebben konden we van een teler betrekken en we vonden het maar wat makkelijk dat het IKL ook de levering van de bomen kon regelen. Op woensdag 6 februari was het dan zo ver. 's Morgens om 10 uur stonden ze voor de poort aan de Welterkerkstraat en met groot geschut. Van te voren hadden we zo ongeveer bepaald waar iedere boom moest komen te staan maar voor de zekerheid hebben we dat nog maar eens dunnetjes overgedaan want van de expertise van de IKL'ers wilden we graag gebruik maken. Bij het plaatsen van de bomen moet je ook een beetje met de bestuiving rekening houden en andere bomen mogen niet te nat staan en weer andere niet te droog. Toen kon het echte werk gaan beginnen. Niet met een schopje een gaatje graven en met een zware hamer de palen in de grond slaan. Nee, achter de tractor hangt een grondboor die een perfect pootgat boort en de palen worden met de lift op de tractor de grond ingeduwd. Werkelijk een fluitje van een cent. Vervolgens wordt wortelgaas in het pootgat gelegd om te voorkomen dat de woelratten hun destructieve werk kunnen doen, dan komt de boom erin en wordt de kast rond de boom geplaatst zodat de klaveren niet aan de boomschors kunnen komen. Je kunt zien dat de jongens van het IKL een ingewerkt team is. Iedereen kent zijn taak en zonder dat er te veel woorden vuil gemaakt worden doet iedereen zijn werk. Wat is er mooier dan dit werk te kunnen doen, lekker buiten, beetje in de grond buttelen, boompje erin, draadje  erom en klaar is Kees, ware het niet dat ze de slechtste dag van het jaar uitgezocht hadden. Vies koud weer met natte sneeuw en een snijdende noordenwind. Ik heb het een uurtje uitgehouden en ben toen naar huis gegaan om me op te warmen, ik was tot op het bot verkleumd.

Om een uur 's middags hadden de jongens van het IKL de klus geklaard en stonden alle 12 de bomen op hun plaats en konden zij verder naar de volgend klus. Wij dachten dat 12 bomen al een heel aantal was maar naar wat ik begrepen heb plant dit team komende weken nog 400 hoogstamfruitbomen in Zuid Limburg. Dat is nog eens een echt goed bericht, de hoogstamfruitboom is weer helemaal terug in het Zuid Limburgse landschap en daar zijn wij toch een beetje trots op want de Loorenhof was 25 jaar geleden de eerste vereniging die de hoogstamfruitboom weer terug gehaald heeft nadat in de jaren '50 en '60 bijna alle fruitbomen, uit economische (of andere niet te begrijpen) overwegingen, gerooid waren. 

De volgende soorten zijn nieuw aangeplant;

Kersen: Napoleon, Bruine Vleeskers, Koningskers en Späte Knorpelkirsche

Peren: Bongertspeer, Pastoorpeer, Beurré de Merode

Pruimen: Hauszwetsche, President, Victoria, 2 x Sweikhuizer Reine Claude

Wil je weten welke fruitbomen we in onze boomgaard hebben ga naar de website de Loorenhof en kijk onder Onze Bomen en ons fruit voor een totaal overzicht van alle bomen.