een keuze uit oudere artikelen over ontwikkelingen en activiteiten in de Loorenhof

 

Zaterdag 4 november: Natuurwerkdag in de Loorenhof

In het kader van de landelijke Natuurwerkdag wordt u uitgenodigd om op 4 november mee te werken in De Loorenhof. Samen met de leden van onze vereniging kunt u meehelpen met allerlei onderhoudswerkzaamheden in de boomgaard. Er wordt gesnoeid aan bomen en hagen, takken worden opgeruimd. Waar nodig wordt de afrastering hersteld en kleine reparaties verricht aan de kastbescherming van de bomen. Er worden ook wilgen geknot waarbij de takken worden verzameld om er sjansen voor de bakoven mee te maken. Een unieke kans om eens ervaring op te doen met het werk in een hoogstam fruitboomgaard. Voor het bakhuis is er waarschijnlijk wat timmerwerk te doen.
We beginnen om 10:00 uur en gaan door tot ca. 14:00 uur.
Stevig schoeisel en kleding is aanbevolen.
De poort tussen de Plus supermarkt en het kinderdagverblijf, achterop de parkeerplaats, is geopend.

Bestuur en leden van De Loorenhof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Op 8 oktober wordt de laatste keer dit jaar vla gebakken
 
 

Zondag 8 oktober wordt een hele mooie dag in ’t Bakkes va Welte in de Loorenhof. We openen de poort aan de Doom al om 11.30 uur want dan is ’t Bakkes het eindpunt van de processie. Iedereen is dan ook al van harte welkom om samen een kop koffie met een stuk vla te nuttigen (iets anders mag natuurlijk ook). Met een paar Stehtische en een biertje erbij maken we er meteen een Frühschoppen van……….

Onze stokers beginnen al op zaterdagavond de leemoven met sjanse op te stoken zodat de bakkers zondagochtend extra vroeg kunnen bakken om er voor te zorgen dat iedereen de heerlijkste verse vlaai van Limburg kan proeven. 

Omdat het de laatste bakdag van 2017 is maken we er een echt feest van en dat kan toch met niemand beter dan met Herriemenie Miserabel. Het eerste optreden van Herriemenie Miserabel begint om 13.00 uur, dus wees er op tijd bij.

De poort van ’t Bakkes gaat open om 11.30 uur en we sluiten om 17.00 uur.

We hopen dat het weer ons ook tijdens deze laatste bakdag weer goedgezind is en dat iedereen zich weer kostelijk zal amuseren. Kom met familie en vrienden en  geniet voor het laatst dit jaar van de heerlijke vlaaien, de gezelligheid en de prachtige ligging van ons Bakkes. Vertel het vooral verder aan iedereen die ’t Bakkes nog niet kent.

Tot zondag 8 oktober in ’t Bakkes va Welte in de Loorenhof

 

 
Zonnige bakdag in de Loorenhof op 24 september

hier enkele foto's van de bakdag in september, met veel zon en veel bezoekers:

        

Bloesemwandeling vanuit  Welten op 23 april was een groot succes

De door de Loorenhof georganiseerde bloesemwandeling was een groot succes. De aankondiging van de wandeling is door de media opgenomen en is geplaatst in het Limburgs Dagblad, 1Heerlen, de Welter koerier en op zondagmorgen uitgebreid onder de aandacht gebracht op L1 Radio. Welgeteld 78 wandelaars uit heel Limburg hadden de moeite genomen om naar Welten te komen om te genieten van de nog resterende bloesem maar zeker ook van dit mooie stukje Limburg. Tijdens de wandeling kregen de bezoekers uitleg over de Hoogstamfruitboomgaard, over het Bakkes en op de Putberg over de Kalkovens en de Kundersteengroeve. Als afsluiting werd door de gidsen en molenaars Jan Kleijne en Jo Klavora de Weltermolen opgestart en werd door Jan een rondleiding in de molen verzorgd. Mede door het prachtige wandelweer was het weer een welbestede zondagmiddag.

Hieronder een fotorapportage van de wandeling:

  

  

  

 

                   

 

 

Verslag van het proefbakken  op zaterdag 13 mei 

      

De hellingbaan is zo goed als klaar, nog een paar flinke regenbuien en den nog even aanstampen en dan kunnen we proberen of onze oudjes er ook met de rollator of rolstoel naar beneden kunnen rijden. Naar boven rijden zal wel hard werken worden maar ik denk dat er altijd wel iemand in de buurt is om even te duwen.

De bomen in de Loorenhof staan er prachtig bij.  De sterappel op de voorgrond staat nog vol in bloei en het gras groeit heel langzaam maar gestaag. Voor ieder druppeltje regen zijn we op dit ogenblik dankbaar want de grond is kurkdroog en om te groeien heeft het gras toch echt water nodig. Zeg nou zelf, dit is toch echt een mooi plaatje. Dit nodigt toch uit om hier een feestje te vieren?

En vrijdag moest de oven weer opgestookt worden. Toen onze stokers Jan en Geert zaterdagmorgen om 8 uur de ovendeur helemaal open maakten brandde het restant van het hout dat ze vrijdagavond om 10 uur er in gestopt hadden nog steeds. Dit had tot gevolg dat er zo veel warmte in de koepel opgeslagen was dat de temperatuur in de koepel 320 gr. was.  Op zaterdag hoefden ze niet meer bij te stoken en zijn meteen begonnen de as  en de gloed uit de oven te scheppen en schoon te spoelen met water.

Tegen elf uur was de temperatuur gezakt tot 280 graden en zijn de eerste broden de oven ingegaan. Bleek toch nog iets te heet te zijn. Om de temperatuur 20 graden te verlagen ben je toch wel even bezig, met een natte dweil aan een stok (sloerie) veeg je het koude water over de vloer en langzaam daalt de temperatuur in de oven. Met een elektrische oven gaat dit een beetje makkelijker maar daar hebben we juist niet voor gekozen. Volgende keer weten we wat we moeten doen om de temperatuur op zaterdagmorgen precies goed te hebben.

   

En daar liggen ze dan onze rustieke, handgevormde, op stenen vloer en in de hout gestookte leem oven gebakken 100 % speltmeelbroden. De puntjes zijn een beetje zwart gebrand maar dat verhoogt het nostalgische gehalte.
En dan de vlaaien. Het deeg is gemaakt van 100% Kollenberger spelt bloem (van de Weltermolen), met echte boter en echte melk (van Plus Winnubst) uit Welten). De bolletje liggen te in het lentezonnetje te rijzen en te wachten op verdere verwerking.

   

Onze bakkers Theo en Jack rollen van de bolletjes de plakken deeg die op de vlaplaten gelegd worden. Dit is nog niet de tijd dat er vers fruit is dus hebben we fruit in blik moeten kopen. We hebben morellen (kersen), kruisbessen, abrikozen en pudding kruimel gemaakt. Ook de kruimels hebben we gemaakt van speltbloem.
En toen werd het spannend. Om de oven goed uit te testen hebben we besloten om hem helemaal vol te leggen met vlaaien. Er pasten precies 18 stuks in. De laatste lag zelfs tegen de de deur aan. Na 10 minuten was al duidelijk dat er een perfecte warmteverdeling plaatsvond in de oven en dat er niet met vlaaien geschoven hoefde te worden. Met een gerust hart konden we de deur weer sluiten en na 20 minuten konden de vlaaien uit de oven gehaald worden. De 3 vlaaien die in de deuropening stonden moesten nog even nagaren maar de resterende 15 waren prima van kleur en precies gaar. Een prachtige open fruit vla en een pudding kruimel, eigenlijk te jammer om aan te snijden.

 

Maar dat hebben we wel gedaan. We hebben ons ons eigen baksel heerlijk laten smaken. Het was echt lekker en, daar gaat het eigenlijk om, het was weer heel gezellig. 
Extra bijzonder werd deze dag door het bezoek van oud-voorzitter van de Loorenhof en lid van de werkgroep Bakkes va Welte Funs Vandeboorn. Hij is herstellende van een zware operatie en wij waren blij dat hij toch is kunnen komen. Jammer dat hij, als groot liefhebber van onze vla, deze nog niet heeft kunnen proeven.

Wij zijn het er inmiddels over eens, dit is een van de mooiste plekjes in Heerlen is, nee zelfs van Parkstad of misschien zelfs van Limburg? Uniek is deze plek in ieder geval. 
Wij zijn er in ieder geval trots op en kunnen niet wachten op 25 juni zodat iedereen van deze unieke plek kan komen genieten (en natuurlijk van onze heerlijke vla).
We zijn altijd op zoek naar handige mensen die een handje willen helpen. Ken je iemand, tip hem of haar dan even of stuur deze mail door naar je vrienden.

De ingang van ’t Bakkes op de parkeerplaats bij de Plus is op zaterdagmorgen ook open!

Volg ons ook op Facebook Hoogstamfruitboomgaard "de Loorenhof” Welten. 

Praktijkochtend studenten bakkersopleidng in de Loorenhof

Op initiatief van het IKL hebben maandag 10 oktober studenten van het Herle College in de Loorenhof de boomgaard bezocht. Bedoeling was hen te laten kennismaken met de verschillende soorten fruit en de eigenschappen en gebruiksmogelijkheden daarvan. Zij mochten plukken en kregen de opdracht 's middags het geplukte te verwerken in baksels. Daarnaast is hen de werking van het traditionele bakken in een bakhuis verduidelijkt en is hen in de Weltermolen het maalproces gedemonstreerd.

 DSC 5470

In de IKL hoogstamnieuwsbrief van oktober 2016 is daarvan verslag gedaan:

Bakwedstrijd heel Herle plukt en bakt
Op zoek naar de identiteit van Limburg hebben bakkersstudenten van Herle College onder leiding van IKL de appelboomgaard van de Loorenhof in Welten bezocht. Daarbij zijn diverse appelsoorten geoogst en zijn de diverse rassen en de toepassing hiervan toegelicht. Ook kregen de studenten een rondleiding door de bijbehorende molen en het bakhuis. De studenten hebben vervolgens hun eigen streekproduct ontwikkeld tijdens een bakwedstrijd op school. De jury was lovend over de baksels en de verscheidenheid hiervan. Als dank voor de begeleiding werd IKL getrakteerd op één van de heerlijke vlaaien. 

DSC 5505

 

Op de facebookpage van het Beroepscollege - Locatie Herle is onder "Heel Herle plukt en bakt" een mooie fotoreportage van deze bijzondere activiteit te zien.