Zondag 22 september Appel- en Proemevla

in ’t Bakkes va Welte in de Loorenhof

van 13:00 tot 17:00 uur

Wat was de zomer mooi en wat is er genoten van de prachtige zonnige zondagen, de super optredens van de lokale muziekanten en van de prachtige ambiance bij ’t Bakkes va Welte.
 
Op zondag 22 september is het naar verwachting ook mooi weer en worden de vers geplukte appels en pruimen uit hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof tot vla verwerkt.


 

 

Overkapping
Mede dankzij door Vebego gedoneerd geld is door de vrijwilligers van ’t Bakkes een nieuw aanrecht en een overkapping met schuur gebouwd. Het project is nog niet helemaal afgerond maar er wordt wel al druk gebruik van gemaakt. De overkapping is een prachtige uitbreiding van de faciliteiten bij ’t Bakkes.
 
Blaasmuziek, Limburgse Leedjes, Duitse Schlagers, Golden Oldies alles past perfect bij de ambiance van ’t Bakkes va Welte waar zelfs de Schotse Doedelzak voorbijgekomen is.  Zondag 22 september zullen al deze klanken wederom klinken maar dan via de digitale weg.
 
Met of zonder optredens, het wordt sowieso een gezellig feest op 22 september
 
Cornelius Noveen
Heerlerheide heeft de Proemevla (pruimenvlaai) van ’t Bakkes inmiddels ook ontdekt. Tijdens de Cornelius noveen op 22 september zullen 25 stuks per sneltransport van Welten naar Heerlerheide vervoerd worden, want de Weltenaren weten dat al lang: “Proemevla mot frisj gegeate weade”. Het wordt weer aanpoten voor de bakkers van ’t Bakkes maar ze doen het met veel plezier.

Waar is het op een zonnige zondagmiddag beter toeven dan onder het weelderige, verkoelende bladerdak van de fruitbomen bij 't Bakkes va Welte en te genieten van een lekker stuk vla (vlaai), dit alles in gezelschap van familie, vrienden, kennissen en heel veel aardige mensen. Wat wil een mens nog meer.
 
De poort aan de Doom gaat om 13 uur open en sluit om 17 uur.
 
Naast de verse pruimen- en appelvla(ai) is er kersen-, kruisbessen-, abrikozen-,  rijste- en puddingkruimelvla en de overheerlijke appel-abrikozentoeslag.
De oven wordt gestookt met sjanse (takkenbossen) die gemaakt zijn van snoeihout uit de hoogstamboomgaard de Loorenhof en van de wilgen rond de Weltervijver.

Op 22 september wordt ook weer ‘t Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) naar eigen receptuur gebakken en verkocht. 

Diverse soorten oude appelrassen worden vers geplukt in de Loorenhof en zijn bij  't Bakkes te koop.

Vertel het vooral ook aan al je vrienden en Like ons op Facebook.
Heb je zondag 22 september geen tijd?
De volgende en laatste bakdag van 2019 is op zondag 6 oktober na de Rozenkransprocessie en dan gaat de poort al om 12.00 uur open.

Gratis toegang
Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,50
Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof
 
Tot op zondag 22 september in
't Bakkes va Welte in de Loorenhof
De Doom 5 (Parkeerplaats supermarkt Plus)
Welten

Het zonnetje schijnt dus het wordt weer een heel gezellige middag.
 

Zondag 25 augustus

Proemevla in 't Bakkes van Welte

De bakpruimen uit de hoogstamfruitboomgard de Loorenhof hangen er weer mooi bij en wachten totdat ze zondag 25 augustus geplukt en op de vla gelegd kunnen worden voor de heerlijke Limbugse proemevla (pruimenvlaai).

Bakproeme
In de Loorenhof worden oude fruitrassen op natuurlijk wijze geteeld, zo ook de bakpruim (ook wel Kwetch genoemd),van het ras Hauszwetsche. Dit ras was al in de Romeinse tijd bekend. In de boomgaard worden geen pesticiden en geen kunstmest gebruikt. Bemesting gebeurt natuurlijk door de kalveren die vanaf het voorjaar tot oktober in de boomgaard grazen. Het vladeeg wordt gemaakt van Kollenberger Speltbloem dat 't Bakkes betrekt van de Weltermolen.
Natuurlijke producten uit eigen dorp en uit eigen regio en dat proef je.

Inzegening van de glas-in-lood-ramen in Benzenrade.
Zondag  25 augustus vindt in Benzenrade de feestelijke inzegening van de glas-in-lood-ramen van de Kapel plaats. De inzegening gebeurt tijdens de H. Mis om 10.00 uur die wordt opgeluisterd door het koor NewGeneration.
Aansluitend brengt de harmonie TOG een serenade. De plechtigheid wordt afgesloten met een kort gezellig samenzijn, met vers gebakken vla van 't Bakkes va Welte.
's Morgens naar Benzenrade en 's middags naar Welten!

Waar is het op een zomerse zondagmiddag beter toeven dan onder het weelderige, verkoelende bladerdak van de fruitbomen bij 't Bakkes va Welte en te genieten van een lekker stuk vla (vlaai), dit alles in gezelschap van familie, vrienden, kennissen en heel veel aardige mensen.

Wat wil een mens nog meer. 

De poort aan de Doom gaat om 13 uur open en sluit om 17 uur.  

Naast de pruimenvla is er kersen-, kruisbessen-, abrikozen-, rijste-, appel- en puddingkruimelvla en de overheelrijke appel-abrikozentoeslag.De oven wordt gestookt met sjanse (takkenbossen) die gemaakt zijn van snoeihout uit de hoogstamboomgaard de Loorenhof en van de wilgen rond de Weltervijver.

Op 25 augustus wordt ook weer ‘t Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) naar eigen receptuur gebakken en verkocht. De door Anny en Frans gemaakte Kersenjam is zeker de moeite waard om te proberen, er zijn nog een paar potjes.

Vertel het vooral ook aan al je vrienden en Like ons op Facebook.
Heb je zondag 25 augustus geen tijd?
De volgende bakzondagen zijn:
22 september en 6 oktober.

Gratis toegang.
Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,50
 Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof
 
Tot op zondag 25 augustus in
't Bakkes va Welte in de Loorenhof
De Doom 5 (Parkeerplaats supermarkt Plus)
Welten

Ieder jaar is het weer een groot feest als Miserabel 't Bakkes va Welte tijdens de bakdagen bezoekt en de boel letterlijk op stelten zet. Ook dit jaar gaat dit weer gebeuren. Op zondag 25 augustus zal Miserabel in de loop van de middag een aantal optredens verzorgen.

Herriemenie Miserabel geniet inmiddels provinciale bekendheid maar voor degenen die Miserabel nog niet kennen een korte biografie;

Herriemenie Miserabel werd in 1979 opgericht door een stel oude studievrienden die, weer terug in de provincie, het karnaval wilde vieren met een missie: op straat en met echte muziek. Met de jaren groeide de muzikale kwaliteit en werd de zaate hermenie bekend en berucht om zijn eigenwijze en originele carnavals-acts, de decadente feesten waar om elk kaartje werd gevochten en de obscure concertreizen waarover de leden, wijselijk, niets los laten.

Miserabel is altijd een zondagskind geweest. Zo schreef Wim Kleinen o.a. de hit ‘due Italiani’, ook wel bekend als ‘op de lolly’, speciaal voor Miserabel. En waren muziekhelden als Marc Huynen en Emil Szarkowicz  jarenlang dirigent van de herriemenie. Dit gecombineerd met plezier en liefde voor muziek zorgde er voor dat Miserabel de zaate hermeniekes crisis makkelijk kon overleven.

Maar er is meer. Miserabel bleef zichzelf met succes opnieuw uitvinden. carnavalsmuziek werd steeds meer ook funk, tango, jazz en balkan. En de zaate hermenie werd steeds meer een zigeunerorkest, een straat big-band of een New-Orleans brass band. Wederom lacht het geluk de herriemenie toe omdat talenten als meesterarrangeur Roel van Wijk en de geboren frontman Louis Bonné de club hierbij op sleeptouw namen.

Het hart blijft onveranderd ook bij het carnaval liggen. Samen met muziekvrienden Bart Storcken en Emil Szarkowicz eindigde Miserabel de afgelopen jaren op een 2de en 3de plek in de prestigieuze LVK carnavals liedjeswedstrijd. Hiermee maakt de herriemenie furore in de provincie en over de landsgrenzen. Echter zonder de eigen herkomst te verloochenen: het echte carnaval is op straat en met echte muziek. Wel is er een  missie bij gekomen: hoe krijgen we onze kinderen weer massaal aan het musiceren ? Het liefst natuurlijk met een toeter, op straat en tijdens het carnaval. Ook over 50 jaar.
Meer informatie op www.miserabel.nl

Als dat geen reden is om naar 't Bakkes te komen dan.........Het zonnetje schijnt dus het wordt weer een heel gezellige middag.

zondag 30 juni:  bakdag in de Loorenhof.

Zondagochtend 30 juni trekt de processie weer door Welten. Speciaal voor deze gelegenheid gaat de poort van ’t Bakkes aan de Doom al om 12 uur open.

 
 
De Sacramentsprocessie is een jaarlijks terugkerend feest in Welten/Benzenrade waar door de gemeenschap nog heel veel aandacht aan besteed wordt. ‘t Bakkes gaat speciaal voor deze gelegenheid een uur vroeger open zodat iedereen na de processie een lekker stuk vers gebakken vlaai kan komen eten. De kersen zijn rijp dus er is kiësjevla van de kersen uit de boomgaard.

Waar is het op een zomerse zondagmiddag beter toeven dan onder het weelderige, verkoelende bladerdak van de fruitbomen bij 't Bakkes va Welte in de Loorenhof en te genieten van een lekker stuk vlaai en van het gezelschap van heel veel aardige mensen.

De poort gaat om 12 uur open en we sluiten om 17 uur. 

Er wordt verse vlaai van Limburgse Kollenberger speltbloem gebakken die betrokken wordt van de Weltermolen.
De oven wordt gestookt met sjanse die gemaakt zijn van snoeihout uit de hoogstamboomgaard de Loorenhof en van de wilgen rond de Weltervijver.

De spreeuwen hebben nog iets laten hangen dus zijn er vlaaien van de kersen uit de boomgaard.

Op 30 juni wordt ook weer ‘t Weltesj Speltbroeëd(Weltens Speltbrood) naar eigen receptuur gebakken en verkopen we de laatste potjes Zeem(stroop) uit de boomgaard. Nieuw is de zelfgemaakte kersenjam, zeker de moeite waard om ook eens te proberen.

Vertel het vooral ook aan al je vrienden en Like ons op Facebook.
Heb je zondag 30 juni geen tijd?
De volgende bakzondagen zijn:
21 juli, 25 augustus, 22 september en 6 oktober.

Gratis toegang.
Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte on de Loorenhof € 1,50.
Stroop uit de Loorenhof is nu echt bijna op, kom vlug op=op.

Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof

Tot op zondag 30 juni.
Het wordt weer een heel gezellige middag.

 

Zondag 21 juli Paul van Loo in ’t Bakkes va Welte in de Loorenhof

Zondag 21 juli komt Paul van Loo, bekend in Limburg en omstreken, een optreden verzorgen bij 't Bakkes in de Loorenhof. En of dat nog niet genoeg is komt rond 15 uur de Coriovallum Pipe Band ons verblijden met een muzikaal bezoek.

In eerdere publicaties werd steeds het woord "Vlaai" gebruikt. Door Steph Quadvlieg (Limburger maar vooral Weltenaar pur sang) werd de redactie er terecht op gewezen dat dit in Welten en zelfs in heel Parkstad echt niet kan. Hier heet Vlaai, Vla. Vanaf nu zal het woord "Vla" voor dit overheerlijke echt Limburgse gebak gebruikt worden met tussen haakjes de toevoeging "Vlaai" zodat ook niet Parkstedelingen begrijpen waar het over gaat. Wil je hierover in discussie gaan met Steph? Dan kan op zondag 21 juli na het optreden van de Coriovallum Pipe Band.

Bij 't Bakkes wordt hard gewerkt om de nieuwe overkapping klaar te krijgen die de tent moet gaan vervangen. De pannen zullen er op 21 juli waarschijnlijk nog niet op liggen. Voor de bakdag in augustus zal alles prima in orde zijn.
De kalveren zijn ook een kijkje komen nemen (zie foto) en hebben als verrassing, heel toepasselijk, een paar flinke vlaaien achter gelaten.Waar is het op een zomerse zondagmiddag beter toeven dan onder het weelderige, verkoelende bladerdak van de fruitbomen bij 't Bakkes va Welte en te luisteren naar de prachtige liedjes van Paul van Loo en het optreden van de Coriovallum Pipe Band en te genieten van een lekker stuk vla (vlaai dus voor niet Parkstedelingen), dit alles in gezelschap van familie, vrienden, kennissen en heel veel aardige mensen.
Wat wil een mens nog meer.
 
De poort gaat om 13 uur open en we sluiten om 17 uur.
 
Er wordt verse vla (vlaai) van Limburgse Kollenberger speltbloem gebakken die betrokken wordt van de Weltermolen.
De oven wordt gestookt met sjanse (takkenbossen voor niet Limburgers) die gemaakt zijn van snoeihout uit de hoogstamboomgaard de Loorenhof en van de wilgen rond de Weltervijver.

Op 21 juli wordt ook weer‘t Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) naar eigen receptuur gebakken. De zeem (stroop) is nu echt op maar de appelbomen hangen best vol dus voor komend jaar zal weer nieuwe zeem gemaakt worden. 
De door Anny en Frans gemaakte Kersenjam is zeker de moeite waard om te proberen.

Op 21 juli is de Weltermolen ook open en kan bezichtigd worden. Rondleidingen zijn gratis. In de Weltermolen gemalen Kollenbergerspeltmeel en in de Commandeursmolen gemalen en gebuild speltbloem zijn dan te koop.

Vertel het vooral ook aan al je vrienden en Like ons op Facebook.
Heb je zondag 21 juli geen tijd?
De volgende bakzondagen zijn:
25 augustus, 22 september en 6 oktober.

Gratis toegang.
Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,50.
 
Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof
 
Tot op zondag 21 juli in
't Bakkes va Welte in de Loorenhof
De Doom 5
Welten
Het wordt weer een heel gezellige middag.

Zondag 19 mei zijn 3 unieke locaties in Welten gelijktijdig open

 Voor het tweede opeenvolgende jaar zijn in mei de Weltermolen, hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof en ’t Bakkes va Welte gelijktijdig geopend en kunnen belangstellenden een excursie volgen door en langs deze unieke locaties in Welten.

Verleden jaar is er voor de eerste keer een excursie georganiseerd door de mulders van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de bakkers van ’t Bakkes va Welte en dit bleek een geweldig succes te zijn. Verleden jaar hebben plm. 300 mensen aan deze excursies deelgenomen en iedereen was heel enthousiast. Dit is dan ook de voornaamste reden voor de organisatoren om ook dit jaar de excursie weer op touw te zetten.Deelname aan deze excursie is gratis.

De eerste excursie op 19 mei begint om 12.00 uur bij de Weltermolen, Welterkerkstaat 2, waar je het nieuwe waterrad kunt bewonderen en van een van de mulders uitleg krijgt over de historie en de werking van de watermolen. 
Vervolgens loop je naar de hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof alwaar je door een lid van de hoogstambrigade uitleg krijgt over de hoogstam cultuur in Limburg en in de Loorenhof in het bijzonder en natuurlijk over de Weltense appel, de Janssen van Welten.


Als laatste kom je dan aan bij ’t Bakkes va Welte waar op dat ogenblik de vlaaien vers uit de oven komen en uitleg gegeven zal worden over bakhuizen in Limburg en over de totstandkoming van 't Bakkes va Welte.
Dan is het hoogste tijd geworden om even uit te blazen en te genieten van een heerlijk stuk versgebakken vla met een kop koffie of thee en met passende muziek van de Waltine kapel op de achtergrond.

De excursies beginnen steeds bij de Weltermolen om12.00,13.00, 14.00 en 15.00 uur.
De excursie duurt plm. een uur en is voor iedereen toegankelijk. De excursie loopt door het weiland en bij nat weer is passend schoeisel gewenst.

Namens de mulders van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de werkgroep ’t Bakkes va Welte ben je van harte uitgenodigd om een van deze activiteiten te bezoeken of aan deze excursies deel te nemen.

Of kom gewoon lekker een stuk vla eten bij ’t Bakkes va Welte en geniet van de prachtige omgeving en de ontspannen sfeer. Vanaf 13.00 uur ben je welkom aande Doom 5 in Welten(parkeerplaats Plus supermarkt) en zijn de eerste vlaaien vers in de houtgestookte oven gebakken.
De Waltine kapelzal ook dit jaar weer bij 't Bakkes voor de juiste Stimmung zorgen.Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.
Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,50.
Tijdens de bakdag in april is voor de eerste keer Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) gebakken en verkocht. In no-time was alles weg. Dit heerlijke, in de houtoven op de stenen vloer gebakken spelt brood is op 19 mei ook weer te koop.
Stroop uit de Loorenhof is nu echt bijna op, kom vlug op=op.
In de Weltermolen wordt het Kollenberger speltmeel gemalen en voor € 2,00 verkocht. De speltbloem kost € 2,50 per kilo.
 
Voor meer informatie mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of kijk op  www.deloorenhof.nl  of  facebook.com/loorenhof
 
Tot op zondag 19 mei.

Het belooft weer een heel gezellige middag te worden.