Verslag van het proefbakken  op zaterdag 13 mei 

      

De hellingbaan is zo goed als klaar, nog een paar flinke regenbuien en den nog even aanstampen en dan kunnen we proberen of onze oudjes er ook met de rollator of rolstoel naar beneden kunnen rijden. Naar boven rijden zal wel hard werken worden maar ik denk dat er altijd wel iemand in de buurt is om even te duwen.

De bomen in de Loorenhof staan er prachtig bij.  De sterappel op de voorgrond staat nog vol in bloei en het gras groeit heel langzaam maar gestaag. Voor ieder druppeltje regen zijn we op dit ogenblik dankbaar want de grond is kurkdroog en om te groeien heeft het gras toch echt water nodig. Zeg nou zelf, dit is toch echt een mooi plaatje. Dit nodigt toch uit om hier een feestje te vieren?

En vrijdag moest de oven weer opgestookt worden. Toen onze stokers Jan en Geert zaterdagmorgen om 8 uur de ovendeur helemaal open maakten brandde het restant van het hout dat ze vrijdagavond om 10 uur er in gestopt hadden nog steeds. Dit had tot gevolg dat er zo veel warmte in de koepel opgeslagen was dat de temperatuur in de koepel 320 gr. was.  Op zaterdag hoefden ze niet meer bij te stoken en zijn meteen begonnen de as  en de gloed uit de oven te scheppen en schoon te spoelen met water.

Tegen elf uur was de temperatuur gezakt tot 280 graden en zijn de eerste broden de oven ingegaan. Bleek toch nog iets te heet te zijn. Om de temperatuur 20 graden te verlagen ben je toch wel even bezig, met een natte dweil aan een stok (sloerie) veeg je het koude water over de vloer en langzaam daalt de temperatuur in de oven. Met een elektrische oven gaat dit een beetje makkelijker maar daar hebben we juist niet voor gekozen. Volgende keer weten we wat we moeten doen om de temperatuur op zaterdagmorgen precies goed te hebben.

   

En daar liggen ze dan onze rustieke, handgevormde, op stenen vloer en in de hout gestookte leem oven gebakken 100 % speltmeelbroden. De puntjes zijn een beetje zwart gebrand maar dat verhoogt het nostalgische gehalte.
En dan de vlaaien. Het deeg is gemaakt van 100% Kollenberger spelt bloem (van de Weltermolen), met echte boter en echte melk (van Plus Winnubst) uit Welten). De bolletje liggen te in het lentezonnetje te rijzen en te wachten op verdere verwerking.

   

Onze bakkers Theo en Jack rollen van de bolletjes de plakken deeg die op de vlaplaten gelegd worden. Dit is nog niet de tijd dat er vers fruit is dus hebben we fruit in blik moeten kopen. We hebben morellen (kersen), kruisbessen, abrikozen en pudding kruimel gemaakt. Ook de kruimels hebben we gemaakt van speltbloem.
En toen werd het spannend. Om de oven goed uit te testen hebben we besloten om hem helemaal vol te leggen met vlaaien. Er pasten precies 18 stuks in. De laatste lag zelfs tegen de de deur aan. Na 10 minuten was al duidelijk dat er een perfecte warmteverdeling plaatsvond in de oven en dat er niet met vlaaien geschoven hoefde te worden. Met een gerust hart konden we de deur weer sluiten en na 20 minuten konden de vlaaien uit de oven gehaald worden. De 3 vlaaien die in de deuropening stonden moesten nog even nagaren maar de resterende 15 waren prima van kleur en precies gaar. Een prachtige open fruit vla en een pudding kruimel, eigenlijk te jammer om aan te snijden.

 

Maar dat hebben we wel gedaan. We hebben ons ons eigen baksel heerlijk laten smaken. Het was echt lekker en, daar gaat het eigenlijk om, het was weer heel gezellig. 
Extra bijzonder werd deze dag door het bezoek van oud-voorzitter van de Loorenhof en lid van de werkgroep Bakkes va Welte Funs Vandeboorn. Hij is herstellende van een zware operatie en wij waren blij dat hij toch is kunnen komen. Jammer dat hij, als groot liefhebber van onze vla, deze nog niet heeft kunnen proeven.

Wij zijn het er inmiddels over eens, dit is een van de mooiste plekjes in Heerlen is, nee zelfs van Parkstad of misschien zelfs van Limburg? Uniek is deze plek in ieder geval. 
Wij zijn er in ieder geval trots op en kunnen niet wachten op 25 juni zodat iedereen van deze unieke plek kan komen genieten (en natuurlijk van onze heerlijke vla).
We zijn altijd op zoek naar handige mensen die een handje willen helpen. Ken je iemand, tip hem of haar dan even of stuur deze mail door naar je vrienden.

De ingang van ’t Bakkes op de parkeerplaats bij de Plus is op zaterdagmorgen ook open!

Volg ons ook op Facebook Hoogstamfruitboomgaard "de Loorenhof” Welten.