Op maandag 17 juni heeft een aantal leden, onder leiding van voorzitter John Adams, van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg, kring Heerlen een bezoek gebracht aan de Hoogstamfruitbomen in de Loorenhof en aan de Weltermolen.

Op 18 februarie 2013 heeft Wim Thijssen van de Loorenhof een lezing verzorgd voor het Natuurhistorisch Genootschap Limburg over ons Weltens appelras "de Jansen van Welten" en de hoogstamfruitteelt in de regio. De leden van het NHG waren zo enthousiast over onze appel en over het werk dat wij in Welten doen, dat er meteen een afspraak gemaakt is voor een bezoek aan de Loorenhof. Omdat de samenwerking tussen de Loorenhof en de Weltermolen steeds inniger wordt, hebben we ook aangeboden om een rondleiding te geven in de Weltermolen.

Wij, van de Loorenhof, zijn natuurliefhebbers en dat zijn de mensen van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg ook, alleen op een andere manier. Wij doen onderzoek naar fruit en hoogstamfruitbomen, planten en onderhouden ze. Het NHG bevordert de biologische en geologische studie in Limburg en beschermt de natuurwetenschappeijke en cultuurhistorische waarden. Er zijn 15 studiegroepen waar geïnteresseerden in bepaalde planten- of dierengroepen elkaar treffen en kennis uitwisselen. Wil je meer weten over NHGL ga dan naar www.NHGL.nl

Maandagavond 19.00 uur kwam het gezelschap aan bij de Loorenhof en werd daar ontvangen door Wim Thijssen en Mathieu Crombach die ook de rondleiding verzorgden. Het interesse ging natuurlijk uit naar de jonge bomen van "de Jansen van Welten". We konden laten zien dat de drie boompjes die we geplant hebben goed aangeslagen zijn en naar alle waarschijnlijkheid in 2105 de eerste vruchten zullen dragen. Nog even spannend dus. De meeste bezoekers kenden de omgeving wel maar wisten niet dat deze prachtige boomgaard er was en waren er verbaasd over dat in dit stedelijk gebied nog een boomgard in de dorpskern ligt. Heen en weer werd informatie over de fauna en de flora uitgewisseld en iedereen was in zijn nopjes. Via de achteringang aan de Welterkerkstraat liep het gezelschap naar de Weltermolen.

In de Weltermolen stond de koffie inmiddels klaar en werd iedereen verwelkomd door de mulders Jan Kleijne en Jo Klavora. Ook voor de watermolen geldt dat iedereen er wel van gehoord heeft of langs gelopen is maar eigenlijk nog nooit binnen geweest was. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we het waterrad laten draaien zodat we goed konden laten zien, maar zeker ook voelen hoe malen op waterkrcht werkt. Het monotone schurende geluid en het schudden van de molen door het geweld van het waterrad en de rondraaiende molenstenen roept bij iedereen nostaligische gevoelens op. De liefhebbers namen nog een kilootje versgemalen volkoren tarwemeel mee om thuis mee te experimenteren. Het interesse van onze NHGL vrienden was enorm en het begon al lanzaam te schemeren toen de groep huiswaarts ging.

Wij van de Loorenhof en van de Weltermolen vinden het fijn als er interesse is in ons werk. 

Elke derde zondag van de maand is de molen voor bezoekers geopend van 12.00 tot 16.00 uur.
De Loorenhof is elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00uur. open. In het plukseizoen verkopen we ons fruit op zaterdag (bij goed weer).