de locatie van de Loorenhof

In het fotoarchief van de Rijckheyt zit een luchtfoto uit de 50er jaren die een mooi beeld geeft van het terrein waarop zich nu de Loorenhof bevindt.

Goed te zien is dat op het stuk voor huis Strijthagen nog een rij flinke perenbomen en wat andere fruitbomen staan. Ook achter het oude schoolgebouw staan nog wat fruitbomen. Daar tussenin en langs de beek lijken populieren en knotwilgen te staan. Wat de lichte vlek links vooraan op de foto, achter het klooster, geweest is?
Mogelijk is een enkele kers of notenboom die nu nog in de Loorenhof staat over van de fruitbomen op de foto. Voor het overige zijn vrijwel alle nu aanwezige bomen in de voorbije 25 jaren aangeplant.
De Geleenbeek werd toen nog, onder het bruggetje door, in de Weltervijver geleid. De vijver was kleiner en lag toen meer van het pad af dan nu. Zijn dat viskweekbekkens die tussen het pad en de vijver te zien zijn?

Op Google Maps is omvang en locatie van de Loorenhof ook te zien:

loorenhofsatelietfoto

Die luchtfoto geeft de toestand van omstreeks 15 jaar geleden weer: de bijenstal is er nog niet; op de vele toen nog vrije plekken zijn nadien nog bomen geplant.

Hoogstamfruitbomenvereniniging De Loorenhof

Secretariaat: Wiel Pieters
Terlindenweg 18
6433 PC  Heerlen
 
Telefoon: 0649800340
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

de hoogstamboomgaard "de Loorenhof"

In 1989 vatte Funs Vandeboorn het plan op een hoogstamboomgaard aan te leggen op een braakliggend weiland van de Gemeente Heerlen bij de Weltervijver. Met een aantal medestanders heeft hij bij de Gemeente voor mekaar gekregen het weiland te mogen gebruiken en om te toveren tot een hoogstamboomgaard. Met de hulp van sponsors zijn toen fruitbomen aangeschaft en geplant.
Aangeplant zijn overwegend oude en locale appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen die hun kwaliteit over tientallen jaren bewezen hebben maar desalniettemin merendeels uit het winkelaanbod verdrongen zijn door nieuwe rassen,  Die ontwikkeling valt niet tegen te houden. Toch zijn die soms al meer dan honderd jaar oude rassen, die behoorden tot het vaste bestand van de klassieke Limburgse hoogstamboomgaarden, het waard behouden te worden. Zij maken deel uit van het culturele erfgoed van Limburg. 
De Loorenhof is intussen een fraai landschapselement in het Geleenbeekdal dat, samen met de Weltermolen, de Weltervijver, huis Strijthagen, de statige kastanjelaan in de Welterkerkstraat, zowat het enige wat nog herinnert aan het vrijwel geheel uitgewiste oorspronkelijke karakter van het dorp Welten. De boomgaard met runderen en schapen die grazen tussen de hoogstambomen, de meidoornhagen, de poel met kikkers en salamanders, de bijenkorven, de moestuinen, biedt een levendige herinnering aan het door de seizoenen gereguleerde leven en werken in de dorpsgemeenschap. Met de recente herontdekking en de herintroductie van de "Jansen van Welten", een in Welten voortgebracht, eertijds geroemd appelras, wordt een stukje van Weltens verleden zichtbaar gemaakt.

In de boomgaard wordt niet met pesticiden gewerkt en worden geen chemicaliëen voor bemesting of onkruidbestrijding gebruikt. Ook de leden die de dertien moestuinen bewerken houden zich aan die regel.

                      de moestuinen van de Loorenhof 

Naast de boomgaard en de moestuinen herbergt de Loorenhof een bijenstal waar momenteel drie leden de zorg dragen voor zo'n 10 tot 12 korven. Funs Vanderboorn, die van begin af aan als imker aktief is, biedt de 'onbespoten honing uit de Loorenhof' op verschillende adressen te koop aan.

De laatste jaren ontwikkelt de Loorenhof zich meer en meer tot plek die scholen, zorginstellingen en verenigingen weten te vinden voor natuureducatie, excursies. natuurbeleving. Boomgaard en tuinen bieden immers legio mogelijkheden tot kennismaking en beleving van een stuk tradioneel Limburgs cultuurland. Te denken is aan het principe van de hoogstamboomgaard, de verschillende fruitrassen, de kennismaking met de bloei, vruchtvorming bij diverse soorten fruit en bessen, de biologische teelt van groenten in de moestuinen, de bijenteelt, het leven in de poel.

De band tussen de Loorenhof en de aangrenzende buurtgemeenschappen wordt het jaar door onderhouden door het organiseren van seizoensgerelateerde activiteiten als bloesemtochten, verkoopdagen van de onbespoten kersen, pruimen, peren en appels uit de Loorenhof, oproepen tot deelname aan NL-doet en natuurwerkdagen, het geven van snoei-demonstraties, het houden van een open dag in de weide aan het einde van het appelseizoen, enz.