De Jansen van Welten gehaald bij 't Olde Ras in Doesburg.

Eigenlijk hadden we het ogenblik dat de Jansen van Welten de dorpsgrens over kwam met tromgeroffel moeten begeleiden maar het was vrijdagavond en al veel te laat. In alle eenzaamheid heb ik de auto met de bomen in de garage gezet. Maar we gaan deze gebeurtenis zaterdag dunnetjes en in stijl overdoen.
Najaar 2010 hebben we de Jansen van Welten besteld in Oostenrijk en in Doesburg. Op beide plaatsen zijn de bomen dit voorjaar, 2011, ge├źnt. De vraag is altijd of het enten een succes wordt. In de zomer hoorden we dat dit inderdaad het geval was en konden we met onze voorbereidingen voor herintroductie in Welten beginnen. Donderdag 28 oktober was het zo ver. We konden de bomen ophalen. Omdat ik toch in de buurt moest zijn had ik de eer om de bomen te halen en voor het eerst te mogen aanschouwen.

 

't Olde Ras is een stichting met een museum en een museumtuin die zich bezig houdt met het behouden en het bevorderen van de fruitcultuur. Het was even zoeken maar uiteindelijk vond ik de mooi gelegen boomgaard met museum. Op een oppervlakte van pakweg een hectare hebben ze ongeveer 1500 bomen staan. Allemaal mooi geordend en gecatalogiseerd. Het enen ras nog ouder dan het andere. Vanwege het ruimtegebrek hebben ze de bomen dicht tegen elkaar aan staan. Is natuurlijk geen probleem want zij houden de bomen niet voor het fruit maar willen het ras behouden.

Ik werd op z'n Achterhoeks ontvangen: "Daar staan ze". Graag had ik natuurlijk willen weten waar zij de Jansen van Welten vandaan hadden, maar dat was te veel gevraagd. Toch nog een beetje met wat mensen kunnen keuvelen. Ik ben vervolgens in de boomgaard op zoek gegaan naar hun Jansen van Welten. Ik hoopte natuurlijk dat er nog een appel aan zou hangen maar dat bleek al snel ijdele hoop. Na lang zoeken vond ik hem maar zonder appels. De appel heet hier zoals hij ook in de Duitse literatuur genoemd wordt "Jansen von Welten".

 

Omdat we al van meerder kanten vragen gekregen hebben van mensen die de Jansen van Welten ook in hun boomgaard willen planten, wilde ik nog een vijftal bomen bestellen, maar dat bleek niet mogelijk omdat ze geen onderstammen meer hadden. We moeten zien of wij zelf komende jaren voor de vermenigvuldigen van onze bomen kunnen zorgen.
De volgende ochtend heb ik de bomen provisorisch in de Loorenhof geplant. Nu is het wachten op de boom uit Oostenrijk en op zaterdag 5 november, wanneer ze hun uiteindelijke plaats in onze boomgaard zullen krijgen en aan hun re├»ncarnatie kunnen beginnen.

 

 

 

 

TERUG