berghuis

In deze rubriek vindt u over de Jansen van Welten

Hebben we wel de 'echte' Jansen van Welten?

In juli (2016) konden we melden dat we dit jaar in ieder geval van twee bomen van het soort Jansen van Welten appels konden verwachten. Op de 'Doesburger' op G4 en de 'Oostenrijker' op L3 waren redelijk wat appeltjes in de maak. Half september waren ze goed in ontwikkeling, zij het dat de 'Oostenrijker' het intussen wat liet afweten: van de tien waren er nog maar enkelen over. 

G4 13sept2016

de Jansen van Welten op G4 op 13 september

De appels op de 'Doesburger' op G4 hebben eind oktober een aantrekkelijke kleur ontwikkeld (onderstaande foto).
De drie overgebleven 'Oostenrijkse' appels op L3 zijn geel gebleven en tonen slechts een zwakke aanzet van een rode blos.  

G4 26okt2016 L3 26okt2016

Kunnen de aan de hand van deze oogst bepalen wie van de twee de 'echte' Jansen van Welten is? We moeten met 19de eeuwse literatuur erbij bouw, vorm van klokkenhuis, textuur, geur, smaak, houdbaarheid, enz. gaan vergelijken. Het blijft spannend. Ook omdat we nog moeten afwachten wat de 'Engelse' Jansen van Welten zal opleveren. En bovendien is daar ook nog de vraag of hij identiek is aan de Dubbele Agaath.
Tot nu toe kan niet overtuigend gesteld worden dat een van de twee duidelijk overeenstemt met het in de literatuur gegeven signalement! Zoals het nu uitziet mogen we wel vaststellen dat de stevige citroengele 'Oostenrijkse' appel toch wel erg weinig overeenkomst toont met de Jansen van Welten uit de pomologische literatuur. Daarmee dient zich meteen een nieuwe vraag aan: als het geen Jansen van Welten is, wat dan wel?
De vorderingen van de speurtocht naar de 'echte' Jansen van Welten is te volgen in
Op zoek naar de Jansen van Welten