Feestelijke opening van het Bakkes was op zondag 25 juni 2017

klik hier voor de flyer met programma

aan het eind van deze rubriek staat een (foto)verslag van de geslaagde openingsmiddag

 

’t Bakkes va Welte in de Loorenhof

In het najaar van 2015 zijn we gestart met de bouw van ’t Bakkes va Welte in de hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof en deze zomer zal de bouw volledig afgerond worden.

Het had natuurlijk heel wat voeten in de aarde voordat we met de bouw van ons Bakkes konden beginnen. Zoals altijd met dit soort projecten was (en is) de financiering het grootste probleem. Mede door extra inspanningen van de Gemeente Heerlen, Buurtgericht werken Welten/Benzenrade,  Provincie Limburg, bedrijven uit Welten en particuliere donaties hebben we genoeg geld verzameld om de eerste fase te kunnen uitvoeren.

Voor de winter is ruwbouw en het dak gerealiseerd en in juni is het vlechtwerk aangebracht en is begonnen met het aanbrengen van de “muren” met een mengsel van leem, gehakt stro en paardenurine. Deze laag moet nu een paar weken drogen en dan volgt de afwerklaag. De planning is dat voor de bouwvakvakantie het volledige leemwerk aangebracht en afgewerkt is.
Gelijktijdig zijn we gestart met het afbouwen van de bakoven op de reeds eerder gestorte betonnen vloer aan de buitenkant van het bakhuis. Als eerste is een rand van 30 cm gemetseld in de vorm van de oven, deze rand is opgevuld met kleikorrels vermengd met zand, kalk en water. Na drogen is op deze isolatielaag een 2 cm dikke laag gemalen mergel gelegd  en hierop de ovenvloer van 6 cm dikke chamottestenen. Vervolgens is de bakoven gemetseld in de vorm van een peer met heel hard gebakken veldbrandstenen. Over die stenenoven koepel moet nog een dik pakket leem aangebracht worden dat de warmte zal vasthouden.
Dit is een beknopte beschrijving van de werkzaamheden. Als U kunt gewoon even komen kijken kunt u niet alleen zien hoe het bakkes op zeer ambachtelijke manier gebouwd is en kunt u ook antwoord krijgen op vragen die u omtrent ons bakkes heeft. Komende tijd zijn we elke zaterdag wel aan ons Bakkes aan het werk en bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen of om een handje te helpen.
Een belangrijke vraag is natuurlijk wanneer we voor het eerst gaan bakken en wanneer u de eerste vla uit de houtoven kunt komen proeven? Als alles volgens planning loopt zouden we in oktober al een klein bakfeestje kunnen organiseren maar dan moet de zomer wel een beetje droger worden dan tot nu toe het geval is want de 20 cm leem waarmee de oven afgedekt is, heeft een lange droogtijd nodig.

situatie begin 2017:
Het gebouw en de oven zijn helemaal klaar voor gebruik. Nu wordt er gewerkt aan de verharding rond het bakkes, is het weiland onder de bomen terrasvormig geëgaliseerd en wordt er gewerkt aan de toegang vanaf de parkeerplaats bij de Plus supermarkt. Met de huidige huurder van de oude Martinusschool zijn inmiddels afspreken gemaakt over de hellingbaan voor rolstoel en rollator gebruikers en over de aansluitingen van water en stroom.
De oven is inmiddels meerdere keren flink opgestookt en we weten nu zeker dat we niet alleen een echte authentieke leemoven gebouwd hebben maar dat we hem ook kunnen stoken zoals men dat vroeger deed. 
Rond het bakkes is plm 40 cm grond afgegraven en opgevuld met stol (gemalen bouwpuin) en wordt afgewerkt met een toplaag. Zou mooi zijn als we voor de toplaag kundersteen split zouden kunnen gebruiken. 
Bank en tafels zijn gemaakt van 28 mm dikke oude vloerplanken. Robuuster is niet mogelijk. Op de vloer liggen gebakken klinkers. Er ligt nu nog zand op de vloer om de stenen niet al te modderig te laten worden.
Als het weer een beetje meezit en we het gras op tijd in kunnen zaaien denken we dat we in juni het bakkes feestelijk kunnen openen

situatie april 2017:
Rondom het Bakkes wordt hard gewerkt om de hellingbaan voor de rolstoelgebruikers te realiseren, wordt er met groot materieel gewerkt aan het egaliseren van de weide en de taluds onder de notenbomen (in het dorp wordt al gesproken over het openlucht theater) en is er weer proefgebakken met diverse soorten brood.

We hadden ooit het idee om het weiland met de hand aan te pakken maar dat bleek toch onbegonnen werk. Zelfs met hulp van graafmachines duurde de klus een paar dagen. Maar zeg nou zelf, het begint er toch prachtig uit te zien. Het gras is gezaaid maar nu moet het echt warm worden anders lopen we tijdens de opening op we 25 juni door de modder.
De hellingbaan hebben we ook moet uitbesteden, Dave Hendriks en zijn mannen hebben er de handen vol aan. De ingang komt tussen de oude Martinusschool en de Plus. In de oude Martinusschool is nu BSO Toff gevestigd en daar zijn we heel blij mee want in hun gebouw wordt nu een toilet gemaakt voor de bezoekers van het bakkes. Dank je wel Kiki en Frank Vijgen, jullie hebben een groot probleem voor ons opgelost.

 

En dan is er natuurlijk weer gebakken. Op vrijdagavond hebben we de oven opgestookt tot 280gr en hebben hem toen helemaal vol hout gelegd en de nacht door laten branden. Om 7 uur zaterdagmorgen was alle hout opgebrand en was de temperatuur in  oven nog 270 graden.  Tot 11 uur is weer volop gestookt en was de temperatuur in de oven precies goed en kon de eerste lading broden de oven in.

Onze bakkers Theo en Jack, met ondersteuning van Nonke Busjke bakker Jos, hadden het voorwerk gedaan en de broden lagen er keurig bij. De vraag was natuurlijk of de oven genoeg warmte opgeslagen had om een of meerder bakgangen vol te houden.

 

Al snel bleek dat dit het geval was. Op deze foto is mooi te zien hoe de koepel in de oven gemetseld is maar vooral hoe mooi schoon gebrand de koepel is. Als we beginnen te stoken wordt de koepel heel zwart van der roetaanslag maar als de stenen heter worden dan wordt hij weer helemaal schoon en dat betekent dat de oven op alle plaatsen even heet is want anders waren er nog zwarte roetplakken te zien. Het brood bakt heel mooi gelijkmatig op alle plekken in de oven. Onze ovenbouwers hebben een meesterwerk geleverd. We verwachten dat we met één keer stoken drie tot vier keer achter elkaar broden of vlaaien kunnen bakken.

 

En dat is het resultaat. Hele mooie speltbroden. Volgende keer gaan we proberen hoe de vlaaien het in deze oven doen. Het prachtige roodgeblokt plastic tafellaken is je natuurlijk ok al opgevallen, wij hadden het idee dat dit ook bij ouderwets bakken hoorde want vroeger lag dit op de keukentafel als er gebakken werd.

 

Van bakker Kreukels van de Heksenberg hebben we, voor een vriendenprijsje, een hele lading bakmaterialen  over kunnen nemen.  Diverse soorten vlaaiplaten, gardes, deegrollers, vlaairekken, weegschalen en nog veel meer. Zijn wij heel erg blij mee, dank je wel Jan. 

Nu op naar de eindfase van ons langlopende project. Het lijkt nog heel lang tot 25 juni maar er moet echt nog veel gedaan worden. Heb je zelf interesse om te helpen of ken je iemand die graag mee zou willen helpen laat ons dat dan weten want, vele handen maken licht werk. We zijn vooral op zoek naar mensen die willen helpen bij het sjanse maken, mensen die graag timmeren (klussen) en dames en heren die tijdens de bakdagen willen helpen. 

Een mailtje  naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of een telefoontje naar 0654271366 is voldoende of kom op zaterdagmorgen gewoon even kijken bij het Bakkes va Welte in de Loorenhof. 

Groetjes en tot ziens bij het Bakkes va Welte

voor de laatste foto's zie aan einde van de rubriek: 'volg de bouw van het bakhuis'  

 

 

 

Het beheer en de exploitatie van het bakhuis in de Loorenhof is op 4 maart 2016 door de ledenvergadering van de Loorenhof opgedragen aan een werkgroep. De werkgroep gaat, geassisteerd door daartoe aangetrokken vrijwilligers, educatieve en recreatieve bakdagen organiseren waarop ambachtelijk vlaai en brood gebakken wordt.
De nu aantredend werkgroep gaat het vele werk aanpakken dat in de opstartfase en daarna op de bakdagen gedaan moet worden. Jo Klavora treedt daarbij op als coördinator. Wie wil meehelpen aan de opbouw van de bakhuisactiviteiten kan zich bij Jo Klavora melden:

           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    

Op zondag 25 juni is het bakhuis dan eindelijk feestelijk geopend.
De bakkesploeg van de Loorenhof had er hard aan gewerkt om alle bezoekers te kunnen trakteren.
Gelukkig niet voor niets, want de opkomst was geweldig: We schatten zo'n 750 bezoekers.
Het weer hielp goed mee en het werd mede daardoor een prachtige dag.

Er werden maar liefst 165 vlaaien gebakken en het was nog een hele klus om iedereen te bedienen en van drank te voorzien.
Na de officiële toespraken en de plechtige inzegening van het bakkes kon iedereen genieten van het gezellig samenzijn bij het bakhuis en onder de bomen.
Dit alles met de gewaardeerde muziek van de Waltina Kapel.

Hieronder volgt een fotorapportage van deze geweldige dag.

  
voorafgaand aan de opening werd er al gebakken en voorbereid

de 'bakkesploeg'

 
de sjansen in de oven en dan de vlam erin

  
kneden en bakken

  
voorproeven en rook uit de schoorsteen voor de volgende vlaaien

 
de aangelegde hellingbaan voldoet goed voor de eerste bezoekers

 

voor en achter het bakhuis begint het al druk te worden

 
veel bezoekers vinden een plekje in de boomgaard

  
oud-voorzitter van de Loorenhof, Funs Vandenboorn samen met Kapelaan Blom en de toespraak van voorzitter Wim Thijssen.
klik hier voor de tekst van deze toespraak

 
veel aandacht, ook voor de lovende toespraak van wethouder Barry Braeken

 
Kapelaan Blom aan het woord en daarna de inzegening van het Bakkes

 
onthulling van het kunstwerk van Marcel Hazen en toespraak van Dijkgraaf Patrick van der Broeck


Initiatiefnemer Jo Klavora met een dankwoord en een  'vlaai-toost' met de Vlavraeters

 
de hele middag was het aangenaam verpozen onder begeleiding van de Waltina Kapel

 
jong en oud kon heerlijk genieten van deze middag


en bakker Jack kon eindelijk uitrusten nadat
hij samen met bakker Theo en Fikret 165
vlaaien had gebakken


 klik hier voor de openings-flyer

 

 

 

het bakhuis in de krant

Donderdag 10 december 2015 stond het volgende bericht over 'het bakkes' in het Limburgs Dagblad/de Limburger.
Mooi dat we zo in beeld komen.