Op zaterdag 5 april vond wederom een historische gebeurtenis plaats in de hoogstamboomgaard de Loorenhof. De scheidende en de nieuwe voorzitter van de vereniging plantten de Dubbele Agaath, na een afwezigheid van  bijna 200 jaar, weer in een boomgaard in Welten.

Volgens onderzoek zou de Dubbele Agaath in de tweede helft van de 18e eeuw in Welten gekweekt kunnen zijn en dus een belangrijke reden voor de Loorenhof om dit appelras weer terug te halen naar Welten. Onze onderzoeker (en nieuwe voorzitter) Wim Thijssen is het gelukt om deze appel in Oostenrijk op te sporen. Met wat hindernissen is de boom verleden week gearriveerd en zaterdag 5 april geplant. Het hele verhaal over de Dubbele Agaath kun je lezen in De aanplant van de Dubbele Agaath

Deze gebeurtenis was een mooie gelegenheid om de oprichter en scheidende voorzitter van onze vereniging, Funs Vandenboorn, nog eens in het zonnetje te zetten en hem, samen met onze nieuwe voorzitter, Wim Thijssen, deze unieke boom te laten planten (zie foto). Funs Vandeboorn was in Limburg  een van de eersten die zag dat door het massale rooien van de hoogstamfruitbomen een stuk Limburgs cultuurgoed teniet gedaan werd en heeft een begin gemaakt met het herplanten van hoogstamfruitbomen. 26 jaar geleden is de Loorenhof begonnen met 100 bomen en inmiddels zijn er door het IKL en andere hoogstamliefhebbers meer dan 40.000 stuks in heel Limburg geplant. De Loorenhof is trots op hetgeen Funs voor de Limburgse hoogstamfruitboom betekend heeft. We hopen dat we nog lang plezier mogen hebben van zijn kennis en enthousiasme. Voor deze feestelijke dag was het weer hem en ons welgezind en de bloesem had zijn best gedaan om er op zijn mooist bij te staan. Een mooiere blijk van waardering konden we zelf niet verzinnen.