Bij inspectie bleek de pruimenboom Jefferson zwaar door de boomgaardvuurzwam doorwoekerd te zijn.

jefferson

Ook hem hebben we moeten verwijderen.
Intussen hebben we in de laatste jaren zo al zeker zeven pruimenbomen verloren. We vervangen deze wel maar het zal dan toch even duren eer we weer flink wat pruimen kunnen oogsten.
En het is zaak ervoor te zorgen dat de boomgaardvuurzwam en andere naarlingen geen kans krijgen opnieuw zo'n ravage aan te richten. 

Op zes maart hebben we drie bomen geplant: een Concorde (peer), een Zigeunerin (appel) en een Amandelboom.
Drie nieuwe pruimenbomen zijn besteld en worden in het najaar geleverd. 
Ook hebben we bij de firma Frijns entloten van de Jansen von Welten aangeleverd. Als het goed gaat krijgen daar twee hoogstambomen van. We hebben deze stap genomen omdat de levering van de twee bomen die we eind 2019 bij National Fruit Collection besteld hadden vanwege de Brexit en Covid-19 niet gelevrd kunnen worden. 

Twee door de boomgaardvuurzwam aangeraste pruimenbomen -
de Reine Claude van Schouwen en de Reine Claude d'Oullins - zijn in september geruimd.

RC dOullins

op de foto: de zwam op een tak van de Reine Claude d"Oullins. van buiten zie je niet
dat de zwam het kernhout aanvreet en verandert het in een peperkoekachtige substantie  

Storm Dennis heeft op 16 februari de amandelboom omvergeblazen.

amandel   

We hebben net nog kunnen genieten van zijn heerlijke bloesem: 

  amandelbloesem2   
  amandelbloesem3    

We zullen deze mooie lentebode missen. 

Op zaterdag 15 maart, op de vanwege het coronavirus afgelaste NL-doetdag, hebben we de drie bomen die we met de vrijwilligers een beetje feestelijkheid hadden willen planten, hun plaats in de boomgaard gegeven:

een Doyenne de Comice, ter vervangen van het al jaren uit de collectie verloren exemplaar.
een Gronsvelder Klumpke dat te zijner tijd de plaats van het ernstig zieke exemplaar dat het eersdaags wel zal begeven, moet innemen,
een Reine Claude van Schouwen die ook gedacht is ter vervanging van de de aanwezige boom die door de boomgaardzwam is aangetast.

     

IMG 20200315 WA0008 1

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20200315 WA0003

 

De oude Reine Claude (H1) die tot de eerste bomen behoort die in de Loorenhof geplant werden, blijkt ernstig aangetast door de boomgaardvuurzwam

IMG 20191028 WA0004IMG 20191028 WA0006

De zwam toonde zich nog niet zo opvallend maar bij sommige takken bleek het kernhout al sterk doorwoekerd en verzwakt door de zwam.
De boom kan dat nog wel even uithouden, maar omdat takken bij belasting zomaar kunnen breken levert dat toch gevaarlijke situaties op.
Omdat hij de laatste jaren toch nooit meer goed in blad kwam, nauwelijks bloesem droeg en ook geen vrucht zette hebben we besloten hem te vellen. Helaas. Maar eerder dit jaar aangeplante Reine Claude verte gedijt goed, al zal het nog wat jaren duren eer we er flink wat pruimen van kunnen plukken.